Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αποστολή καμικάζι στον Ήλιο από τη NASA


Πιο κοντά στον Ήλιο από ποτέ ετοιμάζεται να φτάσει η NASA, με μία ερευνητική αποστολή κατά την οποία ένα διαστημόπλοιο μεγέθους αυτοκινήτου θα εισέλθει στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Ήλιου.

Η αποστολή Solar Probe Plus (SPP) αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή πριν το 2018. Λίγο πριν καταστραφεί (οι θερμοκρασίες στην απόσταση που θα φτάσει το σκάφος αγγίζουν τους 1400 βαθμούς Κελσίου) το σκάφος θα συλλέξει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το άστρο- «καρδιά» του ηλιακού μας συστήματος.

Το κόστος της αποστολής εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια δολάρια. Τα όργανα του SPP θα προστατεύονται από θερμική ασπίδα συνθετικού υλικού, τύπου που θα κατασκευαστεί για πρώτη φορά.

 Ο Ήλιος είναι ένα από τα λίγα ουράνια σώματα του συστήματός μας που δεν έχουν διερευνηθεί ιδιαίτερα.
«Η προσπάθεια κατανόησης των τρόπων με τους οποίους ο Ήλιος επηρεάζει τη Γη είναι μεγάλη υπόθεση πλέον…αυτό που δεν έχουμε κάνει ποτέ είναι να πάμε εκεί. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ένα διαστημόπλοιο το οποίο ταξιδεύει στον Άρη ή την Αφροδίτη, αλλά με τον Ήλιο πρόκειται για τελείως άλλη ιστορία» λέει ο Ρίτσαρντ Χάρισον, ηλιακός φυσικός του βρετανικού Rutherford Appleton Laboratory, ο οποίος συμπληρώνει ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Λίκα Γκουχαθακούρτα, εκ των επιστημόνων του προγράμματος, είπε πως «για πρώτη φορά θα αγγίξουμε, γευτούμε, μυρίσουμε τον Ήλιο μας».
Το διαστημόπλοιο θα είναι εξοπλισμένο με πληθώρα υπερσύγχρονων επιστημονικών οργάνων, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκεται ένας ανιχνευτής σωματιδίων ηλιακού ανέμου, μία τρισδιάστατη κάμερα και μία συσκευή μέτρησης μαγνητικού πεδίου.

Η εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, το στέμμα ή κορώνα, είναι αρκετές εκατοντάδες φορές θερμότερη από την ορατή επιφάνεια του άστρου, την επονομαζόμενη φωτόσφαιρα.

Κατά τον καθηγητή Χάρισον, οι περισσότεροι παραξενεύονται όταν ακούν ότι ο Ήλιος έχει ατμόσφαιρα- αλλά ισχύει: «πρόκειται για πλάσμα το οποίο αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια, ‘παγιδευμένα’ σε μαγνητικούς κύκλους, κοντά σε πανίσχυρα μαγνητικά πεδία».

Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι η κατανόηση της φύσης του ηλιακού ανέμου: της μάζας φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται- «πνέουν» – από τον Ήλιο στο Διάστημα.
«Τα πειράματα τα οποία θα διεξαχθούν από την αποστολή SPP είναι ειδικά προσανατολισμένα για να δώσουν απαντήσεις σε δύο ερωτήματα-κλειδιά της ηλιακής Φυσικής: γιατί η εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι τόσο θερμότερη από την ορατή του επιφάνεια, και τι προκαλεί τον ηλιακό άνεμο που επηρεάζει τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα» είπε ο Ντικ Φίσερ, διευθυντής του τμήματος Ηλιακής Φυσικής της NASA στην Ουάσινγκτον. «Παλεύουμε με αυτά τα ερωτήματα εδώ και δεκαετίες, και αυτή η αποστολή θα μπορούσε να μας δώσει τις απαντήσεις που θέλουμε» συμπλήρωσε.

Το SPP δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που «σημαδεύει» τον Ήλιο: υπάρχει και το πρόγραμμα Solar Orbiter, στο οποίο η NASA συνεργάζεται με την ESA, που περιλαμβάνει την αποστολή ενός δορυφόρου εντός της δεκαετίας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Χάρισον λέει ότι οι στόχοι του SPP είναι πιο φιλόδοξοι: «Το Solar Probe – ‘ηλιακό όχημα’- κυριολεκτικά θα ‘κόψει ένα κομμάτι’ από την ατμόσφαιρα του Ήλιου, και αυτό δεν έχει ξαναγίνει…η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στις μετρήσεις, καθώς δεν θέλουμε απλά να γίνουν μετρήσεις που θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας του Ήλιου με το ίδιο το διαστημόπλοιο…είναι σαν να σπρώχνεις μία βάρκα στο ποτάμι και να κάνεις μετρήσεις για την επιφάνεια…δεν θέλουμε να μετρήσουμε την αναταραχή που προκαλείται από τη βάρκα. Είναι πρόκληση, αλλά μπορεί να γίνει».

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Έγινε δισεκατομμυριούχος …για δυο ώρες!


Δισεκατομμυριούχος για δυο ώρες έγινε ένας 50χρονος από τη Σουηδία, ο τραπεζικός λογαριασμός του οποίου «φούσκωσε», χωρίς να καταλάβει το πώς.

«Ήθελα μόνο να δω αν είχα στο λογαριασμό μου αρκετά χρήματα για να κάνω τα ψώνια της ημέρας», είπε ο Άντερς Λόμπεργκ, από το Έστερσουντ της κεντρικής Σουηδίας, στην εφημερίδα Expressen.

Ο 50χρονος χρησιμοποίησε την υπηρεσία Internet Banking της τράπεζάς του για να ελέγξει το υπόλοιπο του λογαριασμού και κυριολεκτικά... ζαλίστηκε από αυτό που είδε: ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε 6,206 δισ. κορώνες ή 724 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη του αντίδραση ήταν να «σώσει» την εικόνα στον υπολογιστή του κάνοντας print screen.

Ο Λόμπεργκ άρχισε κατόπιν να σκέφτεται αν θα έπρεπε να μεταφέρει το ποσό σε άλλο λογαριασμό και τι θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του με τόσα χρήματα.

Ονειρεύτηκε μάλιστα να αγοράσει ένα κότερο και να ταξιδέψει στην Καραϊβική.

Δυστυχώς για αυτόν, το όνειρο έσβησε γρήγορα. Μετά από δυο ώρες, τα χρήματα εξανεμίστηκαν και ο λογαριασμός του έδειξε και πάλι τα φυσιολογικά, χαμηλά έσοδά του.

Η εκπρόσωπος της τράπεζας Swedbank, Άννα Σούντμπλαντ, δήλωσε ότι κατανοεί το δράμα του Λόμπεργκ αλλά δεν γνωρίζει πώς έγινε το λάθος.

«Ίσως να ήταν κάποια άλλη τράπεζα που μετέφερε το ποσό. Δεν προέρχεται αναγκαστικά από εμάς», πρόσθεσε.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Απίθανο! Μύδι γλείφει αλάτι πάνω σε τραπέζι! (Βίντεο)


Ένα μύδι που κάνει κάτι απόλυτα φυσιολογικό έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω του.
To οστρακοειδές βρίσκεται ζωντανό πάνω σε ένα τραπέζι και πιθανόν προορίζεται να γίνει μεζές. Πάνω στο τραπέζι υπάρχει χυμένο αλάτι στο οποίο όπως φαίνεται δεν μπορεί να αντισταθεί το μύδι!

Δείτε πώς ξαφνικά "ξεδιπλώνεται" για να φάει το αλάτι!



Διαβάστε παρακάτω »

Αποκωδικοποιήθηκε το DΝΑ της μπανάνας


Οι επιστήμονες διάβασαν επιτέλους το DNA της μπανάνας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της, καθώς σε διάφορα μέρη του κόσμου απειλείται από αρρώστιες και παράσιτα.

Η μπανάνα έχει πάνω από 36.500 γονίδια (γύρω στα 14.000 περισσότερα από τους ανθρώπους) και το DNA της δείχνει ότι διαθέτει μία εξελικτική ιστορία περίπου 7.000 ετών μετά την αρχική της καλλιέργεια από τους ανθρώπους.

Οι σημερινές μπανάνες του σούπερ-μάρκετ συνήθως έχουν τρεις ομάδες χρωμοσωμάτων, αντί για δύο, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά από τα οποία προέρχονται, είναι στείρα. Η παγκόσμια παραγωγή της εμπορικής μπανάνας κινδυνεύει, καθώς η τελευταία εμφανίζει εξελικτική στασιμότητα εδώ και πολύ καιρό, με συνέπεια να είναι ολοένα πιο ευάλωτη στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στο περιβάλλον της. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι περίπου οι μισές εδώδιμες μπανάνες του πλανήτη προέρχονται από μία και μόνο ποικιλία (Cavendish).

Ήδη μεταλλαγμένες μπανάνες αναπτύσσονται δοκιμαστικά σε φυτείες στην Ουγκάντα, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ποικιλία που θα είναι ανθεκτική σε ένα μικροοργανισμό που καταστρέφει τις μπανανιές στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής. Επίσης στην Αυστραλία καλλιεργούνται διαγονιδιακές μπανάνες που διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής στις φτωχές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.


Διαβάστε παρακάτω »

Γιατί αργείτε στη δουλειά; 5 τρόποι να γίνετε συνεπείς!


Καμιά φορά υπάρχει δικαιολογία, όταν όμως γίνεται κατ' εξακολούθηση;

Τι φταίει που αργείτε κάθε πρωί; Μία στο τόσο είναι λογικό να τύχει κάτι απρόοπτο, όμως αν συμβαίνει και 2-3 φορές την εβδομάδα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά δεν μποορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες μόνο στις απεργίες ή στο ηλίθιο ξυπνητήρι που πάλι δεν χτύπησε (άγνωστο γιατί), στον τροχονόμο, στη γλάστρα που έπεσε από το μπαλκόνι του Χ γείτονα και σας πέτυχε, ούτε στους εξωγήινους (ασχέτως αν ο Tom Cruise θα σας πίστευε σε αυτό ειδικά το τελευταίο, αν ήταν ο εργοδότης σας)!

Από ένα σημείο και μετά η ευθύνη είναι όλη δική σας! Τι μπορείτε να κάνετε γι'αυτό; Πάμε να δούμε:

1. Δε χτυπάει το ξυπνητήρι σας
Σε αυτή την περίπτωση δεν φταίτε, εκτός αν ξεχάσατε να το ρυθμίσετε. Κάνετε μια δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Και διπλοτσεκάρετε πριν πάτε για ύπνο. Αν το επαναλάβει 2-3 φορές απλά πάρτε άλλο! Ξέρω έχουμε οικονομική κρίση αλλά από το να μείνετε χωρίς δουλειά, καλύτερα να δώσετε 10 ευρώ...

2. Ξυπνάτε αλλά θέλετε λίγο χρόνο για χουζούρεμα
Πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα σας ξαναπάρει ο ύπνος. Μια εύκολη και ευχάριστη λύση είναι να βάλετε μουσική. Διαλέξτε ένα ξυπνητήρι με ραδιόφωνο ή προγραμματίστε σε επαναλλαμβανόμενη αφύπνιση το κινητό σας.

3. Δυσκολεύεστε να ετοιμαστείτε εγκαίρως
Καλό είναι να αποφασίζετε από το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσετε και να το βγάζετε από τη ντουλάπα. Το ίδιο ισχύει και για την τσάντα σας. Μην περιμένετε να τα βρείτε όλα την τελευταία στιγμή. Θα αργήσετε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεχάσετε κάτι!

4. Ξεχνιέστε στο ίντερνετ
Για όσες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, είναι δύσκολο να μην ρίξετε έστω και μία ματιά στο Facebook ή στο e-mail σας πριν φύγετε για τη δουλειά. Δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να περιοριστείτε σε αυτό ακριβώς: να ρίξετε μία ματιά! Αν μπείτε στη διαδικασία να κάνετε likes και σχόλια, είναι σίγουρο ότι δεν το γλιτώνετε το τρέξιμο...

5. Υπολογίζετε λάθος το χρόνο που χρειάζεστε για να φθάσετε στον προορισμό σας
Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα! Ιδίως με τις συνεχείς απεργίες και την κίνηση, δεν μπορείτε να μαντέψετε τι σας περιμένει στο άγωστο και η Ελπίδα δεν είναι και η πιο γρήγορη βαρκάρισσα- να τα λέμε κι αυτά. Το προφανές είναι ότι πρέπει να ξεκινάτε πιο νωρίς. Η άλλη λύση είναι να βρείτε πιθανές εναλλακτικές διαδρομές. Κάντε μερικές δοκιμές φεύγοντας πιο νωρίς. Καλύτερα να χάσετε 10 λεπτά από τον ύπνο σας το πρωί παρά να καταλήξετε να μην κοιμάστε γενικότερα κάνοντας αέρα με το χαρτί της απόλυσης στα χέρια....

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Τα μυστικά της σκοτεινής ύλης ψάχνει το τηλεσκόπιο των πάγων


Το IceCube, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, θαμμένο βαθιά στους πάγους του Νότιου Πόλου, χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, ελπίζοντας να ρίξουν φως στη δημιουργία του σύμπαντος.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη του IceCube σε βάθος 2.400 μέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Καταλαμβάνοντας χώρο ενός κυβικού χιλιομέτρου, το τηλεσκόπιο είναι μεγαλύτερο από το Empire State Building, τον Willis Tower του Σικάγου και το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σανγκάης.

Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί για την παρατήρηση των νετρίνων, τα οποία εκπέμπονται από την έκρηξη αστέρων και κινούνται με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός.

«Σηκώνεις το δάκτυλό σου και από μέσα του περνούν κάθε δευτερόλεπτο εκατό δισεκατομμύρια νετρίνα προερχόμενα από τον ήλιο», δηλώνει η Τζένι Ανταμς, φυσικός του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι στη Νέα Ζηλανδία, που εργάζεται στο IceCube.

«Εάν ένα σουπερνόβα εκραγεί τώρα στον γαλαξία μας, μπορούμε να διακρίνουμε εκατοντάδες νετρίνα με το IceCube», δήλωσε η Ανταμς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης Σωματιδιακής Φυσικής στη Μελβούρνη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα σωματίδια για να ανακαλύψουν από πού προέρχονται ελπίζοντας ότι αυτό θα τους δώσει απαντήσεις για το τι συμβαίνει στο διάστημα, κυρίως στις αθέατες περιοχές του σύμπαντος που είναι γνωστές ως σκοτεινή ύλη.


Διαβάστε παρακάτω »

Ανακαλύφθηκε και πέμπτος δορυφόρος στον Πλούτωνα!


Ενώ η συζητήσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν ο Πλούτωνας θα πρέπει να ονομάζεται πλανήτης, αστρονόμοι ανακάλυψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έναν πέμπτο δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA.

Αυτός ο δορυφόρος, που είναι ορατός στις εικόνες του Hubble σαν μια κηλίδα φωτός, μοιάζει να έχει ακανόνιστο σχήμα και διάμετρο 10 με 25 χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε κυκλική τροχιά διαμέτρου 95.000 χιλιομέτρων γύρω από τον Πλούτωνα.

«Οι δορυφόροι του Πλούτωνα βρίσκονται σε τροχιές διαφορετικών διαμέτρων και μοιάζουν σαν ο ένας να βρίσκεται μέσα στον άλλο, όπως οι ρωσικές κούκλες», δήλωσε ο Μαρκ Σόουγουολτερ του ινστιτούτου SETI και υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που έκανε τη σημερινή ανακάλυψη.

Οι αστρονόμοι είναι έκπληκτοι από το γεγονός ότι ένας τόσο μικρός πλανήτης όπως ο Πλούτωνας μπορεί να έχει μια τόσο περίπλοκη συστάδα φυσικών δορυφόρων.

Η ανακάλυψη αυτού του νέου δορυφόρου, που ονομάστηκε P5, προσφέρει επιπλέον στοιχεία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Πλούτωνα και των δορυφόρων του.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, όλοι οι δορυφόροι του Πλούτωνα δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση πριν δισεκατομμύρια χρόνια του πλανήτη και ενός μεγάλου αστεροειδούς από τη ζώνη του Kuiper.

Ο Χάροντας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Πλούτωνα, ανακαλύφθηκε το 1978.


Πηγή


Διαβάστε παρακάτω »

Shicheng: Η χαμένη Ατλαντίδα της Κίνας!


Λίγους μήνες πριν το περιοδικό «National Geographic» δημοσίευσε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πόλη Shicheng (γνωστή και ως Lion City), προκαλώντας το ενδιαφέρον του κόσμου που δεν γνώριζε την ύπαρξή της αλλά και όσων ήξεραν καλά την ιστορία της.

Η πόλη δημιουργήθηκε πριν από 1.339 χρόνια περίπου στην περιοχή Zhejiang, στην ανατολική επαρχία της Κίνας, και βυθίστηκε κάτω από τα νερά της λίμνης Qiandao μόλις το 1959, μετά από την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Xin’an.

Αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν μπροστά σε μία «καλοδιατηρημένη» υποθαλάσσια πόλη, δεδομένου ότι τα κτίρια προστατεύονται καλύτερα μέσα στο νερό τόσο από τη διάβρωση που προκαλεί ο άνεμος και η βροχή όσο και ο ήλιος, συγκεριτικά με μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους.

Τα σπίτια, οι τοίχοι, οι καμάρες, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, οι πύλες εισόδυ της πόλης, τα μνημεία παραμένουν σχεδόν ανέπαφα, με την πόλη να αποτελεί ένα αμίμητο ιστορικό μνημείο, που όμοιό του δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η πόλη Shicheng ήταν κάποτε πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής Sui’an, μέχρι τη στιγμή που η αίγλη της χάθηκε για πάντα στα βαθιά νερά της λίμνης.


Η εικόνα της πόλης πριν χαθεί στα βαθιά νερά της λίμνης, όπως παρουσιάστηκε από το περιοδικό «National Geographic».

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Αυτοκίνητο χτύπησε δημοσιογράφο την ώρα του ρεπορτάζ! (Βίντεο)


Ατύχημα την ώρα του ρεπορτάζ είχε ρώσος δημοσιογράφος ο οποίος κάλυπτε αγώνες αυτοκινήτων στη Μόσχα.

Ένας από τους οδηγούς δεν «κράτησε» σωστά το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον άτυχο άντρα. Ευτυχώς ο τραυματισμός του όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν σοβαρός…

Δείτε το βίντεο:


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Ο Παπανδρέου καθηγητής. Ο θεός να βάλει το χέρι του


Δεν ήξερες (Χάρβαρντ), δεν ρώταγες;


Γιώργος Παπανδρέου: Δάσκαλος για κλάματα.
Ας πούμε ότι σε ένα απίθανο σενάριο –και χωρίς να είσαι ο γιός της Γιάννας Αγγελοπούλου- γίνεσαι δεκτός στο Χάρβαρντ, σε ένα από τα καλύτερα και εγκυρότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Νιώθεις ότι είσαι μέρος μια μικρής ελίτ, που θα διοικήσει τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι να τα χωνέψει όλα αυτά το κεφάλι σου πέφτεις πάνω στο Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο προσκάλεσαν για μια σειρά διαλέξεων με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο θεός να βάλει το χέρι του. Εδώ εγώ, που ένα ταπεινό Ιστορικό-Αρχαιολογικό τελείωσα και ούτε για μάθημα σταυροβελονιάς δεν θα τον εμπιστευόμουν. Θα ρώταγα και καμιά δεκαριά καλού κακού για να σιγουρευτώ ότι τα έμαθα σωστά.
Και καλά ο Παπανδέου, αυτός όπου τον καλούν πηγαίνει, εκεί στο Χάρβαρντ δεν σκέφτηκαν να ρωτήσουν πρώτα; Και τυχαία να τηλεφωνούσαν κάπου στην Ελλάδα, θα μάθαιναν ποιον κάλεσαν να μιλήσει για την κρίση. Τον άνθρωπο που έσκυψε το κεφάλι και επέγραψε την καταδίκη εκατομμυρίων ελλήνων χωρίς δεύτερη σκέψη. Έναν έλεγχο να έκαναν στο google όλο και κάποιο ανέκδοτο για τον GAP θα έβρισκαν.
Τέλος πάντων αφού τον πήραν εκεί, ας τον κρατήσουν και ας κάνει περιοδεία και σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής, γιατί εδώ, ούτε για τα ΤΕΙ λογιστικής δεν κάνει.

Celebrity σε απόγνωση
Υπήρξε μια εποχή –όχι πολύ μακρινή, άσχετα αν μοιάζει σαν να πέρασαν αιώνες- που οι καλλιτέχνες ήταν μέρος μια φαντασίωσης. Κάποιους από αυτούς τους θαυμάζαμε, όχι μόνο για το έργο τους, αλλά γιατί ήταν κομμάτι από ένα άλλο σύμπαν, πολύ μακρινό από εμάς. Αργότερα έγιναν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι σαν και μας, χωρίς τα δικά μας προβλήματα στο κεφάλι τους. Πλέον παράγιναν της διπλανής πόρτας, σχεδόν σαν να συγκατοικούμε ένα πράγμα. Άρχισαν να λένε για τα προβλήματά τους, την ανεργία, την οικονομική τους δυσχέρεια. Φτάσαμε να λέμε δόξα τω θεώ που δεν έγινα ηθοποιός, τραγουδιστής ή ζωγράφος.
Κάπως έτσι μας τελείωσε το όνειρο. Η κρίση ισοπέδωσε τα πάντα και τους εξομοίωσε όλους. Η τέχνη έλεγε ο Πικάσο είναι ένα ψέμα που μας βοηθά να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Πώς κατάφερε αυτή η εποχή και το αντέστρεψε αυτό;

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Οι δικαστές δίκαζαν αλλά οι υπουργοί αθώωναν τους κλέφτες!


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

20 χρόνια πλιάτσικο της κρατικής περιουσίας

Την χωρίς όρια διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος, όπου υπουργοί και πρωθυπουργοί ακύρωναν καταδικαστικές αποφάσεις ακόμη και του Αρείου Πάγου για κλέφτες του Δημοσίου αποκαλύπτει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στα απομνημονεύματά του τα οποία παρουσιάζει από προχθές το newsbomb.gr.

«Μεγάλες καταχρήσεις υπήρξαν στις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις – τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς - και κυρίως σε αυτές που είχαν ενταχθεί στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η ΠΥΡΚΑΛ, η Πειραϊκή - Πατραϊκή, η ΕΛΙΝΤΑ (πρώην IZOΛΑ), η Χαρτοποιία Δυτ. Ελλάδας, η ΛΑΡΚΟ και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Για τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών παρήγγειλε σε μένα να ενεργήσω προκαταρκτική εξέταση. Από την έρευνά μου που διήρκησε δύο περίπου έτη, προέκυψε ότι ενώ η ένταξη των προβληματικών επιχειρήσεων στον ΟΑΕ είχε γίνει με σκοπό την εξυγίανση τους αντί να εξυγιανθούν είχαν μετατραπεί σε χώρους όχι μόνον κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο παρείχετο αφειδώς από το κράτος αλλά και λεηλασίας και διαρπαγής αυτού από τους διοικούντες πολλές φορές και από τους ιδίους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις στις οποίες  φέρονταν να εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι ή δεν παρήγαγαν τίποτα ή παρήγαγαν ελάχιστα, ενώ οι εργαζόμενοι φέρονταν να εργάζονται υπερωριακώς και να λαμβάνουν και bonus!!!

Επίσης από έρευνα προέκυψε ότι είχαν προκληθεί ζημιές δισεκατομμυρίων δραχμών. Η ΠΥΡΚΑΛ μόνο από την πώληση όπλων στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, για την οποία η διοίκηση δεν είχε λάβει καμία εγγύηση, είχε ζημιωθεί δεκατρία δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό αστρονομικό για την εποχή εκείνη. Εξεταζόμενος ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ κατέθεσε κυνικά ότι η συναλλαγή με το Ιράκ και ο τρόπος που έγινε αποτελούσε κυβερνητική πολιτική και δεν ενδιέφερε η τυχόν πρόκληση ζημιάς. Για τις περιπτώσεις επτά ή οκτώ προβληματικών επιχειρήσεων που διερεύνησα συνέταξα σχετικά πορίσματα και παρήγγειλα την άσκηση ποινικών διώξεων μεταξύ των άλλων και για κοινή ή και κακουργηματική απιστία.

Όταν τον Οκτώβριο του 1993 επήλθε κυβερνητική αλλαγή και ήλθε στην κυβέρνηση και πάλι το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστο χρόνο μετά την κυβερνητική μεταβολή ψηφίσθηκε ο νόμος 2172/1993. Τούτο είχε ως συνέπεια την παραγραφή όλων σχεδόν των εγκλημάτων απιστίας.

Με ποια ψυχική διάθεση και δύναμη οι δικαστικοί λειτουργοί θα είναι δυνατόν να συνεχίζουν το έργο τους και την αποστολή τους, να μοχθούν και να κοπιάζουν, όταν γνωρίζουν ότι θα είναι δυνατόν να έρχεται, την επόμενη, μια κυβερνητική πλειοψηφία, οποιουδήποτε κόμματος και να θεσπίζει διατάξεις με τι οποίες θα ευνοούνται κατηγορούμενοι για οποιαδήποτε εγκλήματα, πολύ όμως, περισσότερο για εγκλήματα τελεσθέντα εις βάρος του Δημοσίου.

Είμαι βέβαιος ότι εάν είχαν τιμωρηθεί τότε όλοι εκείνοι, οι οποίοι είχαν ασελγήσει σε βάρος του δημοσίου εγκλήματος δεν θα είχαμε φθάσει στην εξαχρείωση όλου του δημοσίου τομέα και δεν θα είχαμε γίνει σήμερα πρωταθλητές στη διαφθορά».

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Ανακαλύφθηκαν μούμιες-Φρανκεστάιν στη Σκωτία


Το δημιούργημα του Δόκτορος Φρανκεστάιν θύμισαν στους αρχαιολόγος δύο μούμιες που ανακάλυψαν σε νησί της Σκωτίας.

Το σώμα κάθε μούμιας είχε «συναρμολογηθεί» από μέλη, που κάποτε ανήκαν σε διαφορετικούς ανθρώπους!

Η ηλικία των δύο λειψάνων υπολογίζεται στα 3.500 χρόνια. Οι σκελετοί, που έφεραν σημάδια μουμιοποίησης, βρέθηκαν θαμμένοι, σε εμβρυακή στάση, στα θεμέλια ενός οικήματος.

Αυτό που οδήγησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν περισσότερο τους δύο σκελετούς, ήταν ότι παρατήρησαν «αταίριαστα» σημεία πάνω τους: η πάνω με την κάτω γνάθος, ο αυχένας σε σχέση μη σπονδυλική στήλη κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίεργη αυτή ανακάλυψη μάλλον δείχνει ότι οι άνθρωποι που είχαν κατοικήσει το νησί «South Uist» είχαν πολύ περίεργα ταφικά έθιμα. Ωστόσο, παραδέχονται ότι για πρώτη φορά βρίσκονται μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο, η ερμηνεία του οποίου φαίνεται πως θα παραμείνει γρίφος για πολύ καιρό.


Διαβάστε παρακάτω »

Φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου δευτερόλεπτα μετά το ατύχημα με το ποδήλατό του!



Διαβάστε παρακάτω »