Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τα μυρμήγκια ξέρουν μαθηματικά!


Ακριβώς όπως και το φως, τα μυρμήγκια που κινούνται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες δεν επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την απόσταση, αλλά με βάση την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata.

Στην επιστήμη της οπτικής μια ακτίνα φωτός επιλέγει τη διαδρομή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο, ακόμα και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγαλύτερη. Αυτή είναι η αρχή του ελαχίστου χρόνου, γνωστή και ως αρχή του Φερμά.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, την ίδια ακριβώς αρχή ακολουθούν και τα μυρμήγκια.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες καλλιέργησαν σε ειδικά διαμορφωμένο, κλειστό χώρο, αποικίες μυρμηγκιών, οι οποίες αποτελούνταν από χιλιάδες εργάτες και μερικές βασίλισσες.

Τα μυρμήγκια περιορίστηκαν στη μια γωνιά του χώρου, ενώ στην άλλη γωνιά, ακριβώς απέναντι, οι επιστήμονες έβαλαν ως δόλωμα νεκρές κατσαρίδες.

Για να φτάσουν στην τροφή τα μυρμήγκια έπρεπε να διανύσουν περιοχές καλυμμένες με διαφορετικά υλικά, τα οποία δημιουργούσαν λείες, τραχείες και γυάλινες επιφάνειες.

Μάλιστα οι επιστήμονες έφτιαξαν μονοπάτια συνδυάζοντας τα υλικά ανά δυο για να δημιουργήσουν διαφορετική αίσθηση και να εξετάσουν ποια διαδρομή θα επέλεγαν τα μυρμήγκια.

Οι συνδυασμοί ήταν οι εξής: γυάλινο υλικό και τραχεία επιφάνεια, γυάλινο υλικό και λεία επιφάνεια, λεία και τραχεία επιφάνεια.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα μυρμήγκια κινούνταν ταχύτερα πάνω στο γυάλινο υλικό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, ενώ κινούνταν γρηγορότερα πάνω στη λεία επιφάνεια συγκριτικά με την τραχεία.

Για να φτάσουν στις κατσαρίδες τα μυρμήγκια δεν επέλεξαν την κοντινότερη, ευθεία διαδρομή, αλλά κινήθηκαν διαγώνια επιλέγοντας λείες επιφάνειες για να κερδίσουν χρόνο.

Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από το φως, η αρχή του Φερμά εφαρμόζεται και σε ζωντανούς οργανισμούς.

Τα μυρμήγκια κινούνται με βάση τα μονοπάτια φερομόνης. Μπορεί στην αρχή τα χημικά μονοπάτια να είναι τυχαία, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ταυτίζονται με τη βέλτιστη και πιο σύντομη διαδρομή.

Πηγή


Διαβάστε παρακάτω »

Τα «ζωντανά» γλυπτά του Ρον Μιούεκ.


Ανθρώπινη μορφή: κάτι τόσο οικείο, το οποίο ωστόσο είναι ικανό να προκαλέσει περίεργα συναισθήματα αν-οικειότητας.

Αυτό άλλωστε θέλει και ο Ρον Μιούεκ (και) με τη νέα του έκθεση εννέα γλυπτών που εκτίθενται ήδη στο Fondation Cartier pour l'art contemporain στο Παρίσι έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση του Αυστραλού γλύπτη έπειτα από επτά χρόνια. Σε αυτή περιλαμβάνονται 6 παλιότερα έργα του – όπως για παράδειγμα το Mask II, μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του που αποτελεί ένα γιγάντιο κεφάλι ανθρώπου που κοιμάται – αλλά και 3 νέες κατασκευές που έφτιαξε ειδικά για αυτή την περίσταση.


Όλα τους αναπαριστούν το ανθρώπινο σώμα με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο, μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη. Ο Μιούεκ εμπνέεται από τα πιο απλά πράγματα: το «Νεαρό ζευγάρι», η «Γυναίκα με ψώνια», που αναπαριστά μία μητέρα που μεταφέρει το παιδί της και σακούλες είναι δύο από τα νέα έργα του, ενώ στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν έναν άνδρα πάνω σε στρώμα θαλάσσης και ένα άνθρωπο σε βάρκα. Αυτό που σίγουρα συγκεντρώνει όμως τη μεγαλύτερη προσοχή είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι κάτω από την ομπρέλα, κυρίως για τις τεράστιες διαστάσεις του.


«Η ερμηνεία του κάθε γλυπτού είναι ανοιχτή», λέει η έφορος της έκθεσης. «Είναι μία πρόταση του καλλιτέχνη και ο καθένας μας θα αντιδράσει διαφορετικά».


Η δουλειά του Μιούεκ έχει δεχθεί θετικές και αρνητικές κριτικές, αλλά σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη. Στο παρελθόν το έργο του «Νεκρός πατέρας» που απεικόνιζε το νεκρό σώμα του πατέρα του σε κλίμακα 1/3 ήταν ο βασικός λόγος που έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής.



Διαβάστε παρακάτω »

Κινέζα δημοσιογράφος άφησε το γάμο της και πήγε... με το νυφικό για ρεπορτάζ! (Βίντεο)


O φονικός σεισμός την βρήκε στα σκαλιά της εκκλησίας έτοιμη να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της. Η ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού χωρίς να πανικοβληθεί ούτε να χάσει χρόνο, άφησε γαμπρό και καλεσμένους, πήρε μικρόφωνο και κάμερα και έπιασε δουλειά.

Εκείνη την ώρα ένα τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού που εργάζεται της ήταν κοντά στο σημείο όπου τελούνταν η γαμήλια τελετή και έτσι η ζεν Γινγκ άφησε για λίγο τον γάμο και πήρε για... ρεπορτάζ!

Δείτε το βίντεο:




Διαβάστε παρακάτω »

Μετεωρίτης κάνει τη νύχτα ημέρα στην Αργεντινή! (Βίντεο)


Τη νύχτα ημέρα έκανε ένας μετεωρίτης στην πόλη της βόρειας Αργεντινής Santiago del Estero. Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το φαινόμενο παρά μόνο ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας όχι καλής ποιότητας όμως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το φαινόμενο συνοδεύτηκε από έντονο θόρυβο ενώ μερικά τζάμια έσπασαν. Το Santiago del Estero βρίσκεται 1042 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά από το Μπουένος Άιρες. Η πτώση του μετεωρίτη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου στις 3:30.

Δείτε το βίντεο:



Διαβάστε παρακάτω »

Όταν ένας άντρας βοηθάει μια γυναίκα στο.. ανέβασμα!! Μιλάμε για πολύ χούφτωμα! (Βίντεο)


Είναι να μην δώσεις θάρρος στους άντρες!!! Πως αντιδρούν όταν αντικρίζουν μια πανέμορφη κοπέλα με σορτς και κοντή μπλούζα;

Την κοιτάζουν επίμονα...

Και πως αντιδρούν όταν τους ζητάει μια χείρα βοηθείας; 

Με πολύ χούφτωμα....

Δείτε το βίντεο:


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Η πιο τρελή διαφήμιση για μπαταρία αυτοκινήτου (Βίντεο)









Διαβάστε παρακάτω »

Ποδοσφαιρική ομάδα από... νάνους! (Εικόνες)


Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα του λαού, δεν γνωρίζει από διακρίσεις! Δείτε μια ομάδα διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Αποτελείται από 11 νάνους οι οποίοι ταξίδεψαν στη Βραζιλία και αγωνίστηκαν με πολλές… νεανικές ομάδες με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για την κατάσταση τους και να περάσουν καλά...

Δείτε τις φωτογραφίες:



Διαβάστε παρακάτω »

Yangsi: Το χωριό των νάνων στην Κίνα!


Το 40% του πληθυσμού ενός χωριού στην νοτιοδυτική επαρχία Sichuan της Κίνας είναι νάνοι. Μεταξύ των δεκαετιών του 1920 και του 1970, οι κάτοικοι του χωριού Yangsi άρχισαν να υποφέρουν από μια μυστηριώδη πάθηση που έπληξε ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών. Το κύριο σύμπτωμα ήταν πως τα παιδιά σταμάτησαν να ψηλώνουν.

Ειδικοί επισκέφθηκαν το χωριό πολλές φορές, εξέτασαν το νερό, το έδαφος, τα σιτηρά, καθώς και όσους είχαν πληγεί, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ανακαλύψουν την αιτία αυτής της κατάστασης. Σήμερα, περίπου 80 άνθρωποι ζουν σε αυτό το χωριό και 36 εξ αυτών έχουν ύψος μεταξύ 0,8 και 1,4 μέτρα.


Διαβάστε παρακάτω »

Απίστευτο! Επέζησε από τις εκρήξεις στην Βοστόνη και στο Τέξας!


Οι άνθρωποι ρωτούν τον Τζο Μπέρτι αν νιώθει τυχερός. Μια βόμβα εξερράγη δίπλα του στον Μαραθώνιο της Βοστόνης λίγα δευτερόλεπτα αφού είχε τερματίσει ο ίδιος. Δυο ημέρες αργότερα ήταν στο Τέξας, στην περιοχή που έγινε η έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων.

"Το κοιτούσα και δεν το πίστευα" λέει ο ίδιος ο οποίος. "Ήθελα απλά να σηκωθώ να φύγω από όλες αυτές τις εκρήξεις", λέει στην συνέχεια.

Ο Μπέρτι φυσικά νιώθει τυχερός. Έζησε από κοντά δυο τραγωδίες και κατάφερε να μην πάθει ούτε μια γρατζουνιά.

"Είναι ένα θαύμα", είπε μιλώντας στο Αssociated Press.

Και η γυναίκα του Εϊμι λέει ότι ο Θεός ήταν ιδιαίτερα ελεήμων μαζί τους.

Πριν από δυο μήνες, ο Μπέρτι αποφάσισε να τρέξει στον Μαραθώνιο της Βοστόνης για φιλανθρωπικό σκοπό.

Προς το τέλος της διαδρομής ο 43χρονος Μπέρτι ένιωσε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν και έκοψε το βήμα του. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τερματίσει.

"Μόλις είχα περάσει την γραμμή του τερματισμού. Δεν πρέπει να είχαν περάσει 30 δευτερόλεπτα όταν άκουσα την πρώτη έκρηξη και γύρισα πίσω και είδα τον καπνό", λέει ο ίδιος. "Αμέσως κατάλαβα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα και τότε έγινε και η δεύτερη έκρηξη και είδα ανθρώπους να τρέχουν αλλόφρονες".

Εκείνη την στιγμή μάλιστα όπως λέει ο ίδιος ήταν τόσο εξαντλημένος που δεν μπορούσε να τρέξει άλλο. Φοβήθηκε μην ποδοπατηθεί. Άρχισε ν’ ανησυχεί για την γυναίκα του αλλά σκέφτηκε αμέσως ότι θα ήταν καλά αφού του είχε πει ότι θα είναι σε ένα εστιατόριο. Αλλά μετά μια άσχημη σκέψη του ήρθε στο μυαλό: "Ποτέ δεν με ακούει. Μπορεί να ήταν στην γραμμή του τερματισμού".

H Ειμι Μπέρτι ήταν όντως λίγα μέτρα μακριά. Και δυστυχώς και εκείνη και η φίλη της που ήταν μαζί τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Όμως μια γυναίκα που ήταν δίπλα της έχασε το ένα της πόδια και όλα τα δάχτυλα από το αριστερό της χέρι.

Μετά το πρώτο σοκ άρχισε η αγωνιώδης αναζήτηση για τον Τζο.

Το τηλέφωνό του δεν λειτουργούσε. Δεν ήταν σε κανένα λεωφορείο. Δεν ήταν στις τέντες που δίνονταν οι πρώτες βοήθειες.

Το ζευγάρι συναντήθηκε τελικά μετά από μια ώρα στο ξενοδοχείο του. Έφυγαν από την Βοστόνη το πρωί της Τρίτης και επέστρεψαν στο Τέξας για να βρουν την ηρεμία τους και να συναντήσουν τα δυο τους κοριτσάκια 8 και 11 ετών.

Ο Τζο επέστρεψε στην δουλειά του. Την τετάρτη είχε μια μακρά σύσκεψη στο Ντάλας. Επέστρεφε σπίτι του από την εθνική οδό 35 και πλησιάζοντας στο Γουάκο είδε μαύρο καπνό στ αριστερά του.

Πλησιάζοντας στην πόλη το αυτοκίνητο σείστηκε από μια τρομακτική έκρηξη. Την δεύτερη που ζούσε μέσα σε 2 ημέρες!

"Μου κάνουν πλάκα!" ήταν η πρώτη του σκέψη. Όπως είπε, η έκρηξη που είδε έμοιαζε με αυτό που βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ για τις πυρηνικές εκρήξεις. Έκανε στην άκρη και τράβηξε μια φωτογραφία.

"Η επόμενή μου κίνηση ήταν να σηκωθώ να φύγω από εκεί. ήδη είχαν αρχίσει να πέφτουν συντρίμμια από τον ουρανό".


Διαβάστε παρακάτω »

Το αύριο που ήδη έχει έρθει σ΄ένα βίντεο! Ένα βίντεο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δείτε το!


Το βίντεο αποδεικνύει με απλή παράθεση στοιχείων και αριθμών ότι το αύριο είναι ήδη εδώ. Αναδεικνύει τις νέες "υπερδυνάμεις" που έρχονται, τα επαγγέλματα που ήδη έχουν πεθάνει και αυτά που γεννιούνται αλλά ακόμη δεν τα ΄χουμε δει!

Είναι ένα βίντεο εξαιρετικά ενδιαφέρον για τις αστραπιαίες αλλαγές που γίνονται στον κόσμο κάθε λεπτό που περνά. Ίσως κάποιοι να το χαρακτηρίσουν "εφιαλτικό βίντεο". Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν άδικο.


Δείτε το βίντεο:




Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Η διαφήμιση για την Ελλάδα που τρέλανε τους τουρίστες (Βίντεο)


Θραύση κάνει στο διαδίκτυο ένα σποτ για τις διακοπές στην Ελλάδα, το οποίο έχει ξετρελάνει...
τους τουρίστες.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε παρακάτω »